De Alocasia

Het is er eentje die weinigen onberoerd laat, de Alocasia of Olifantsoor (of de Taro of Reuzentaro). En terecht. Het summum van een jungle-gevoel veroorzaakt dit prachtexemplaar in huis.

De Alocasia-familie is vrij groot; het geslacht kent 79 soorten. De meest bekende zijn de Alocasia Calidora, Alocasia Cucullata, (ik weet het, deze kan ik ook niet uitspreken) Alocasia Portadora, de Polly (skeletplant) en momenteel erg in trek: de Alocasia Zebrina.

Maar zoals altijd zijn de allermooiste dingen niet de makkelijkste in omgang. Zo ook hier. Dus bij dezen, hoe verzorg je dit prachtexemplaar:

WATER

Een heikel punt, water geven. Want iedere omgeving is anders (licht, luchtvochtigheid,…) en dat is nu net bepalend voor de watertoevoer. Houd er rekening mee dat als jij graag in de winter in je topje op de bank zit met de verwarming lekker hoog, jouw plant het daar niet altijd mee eens is (sproeien die handel!!).

Dus algemeen genomen, geef de Alocasia in de zomer 1 tot 2 keer per week water, in de winter mag het iets minder. De grond dus vochtig genoeg houden maar niet nat!

Ikzelf ben nu met een project bezig de plant enkel uit een school te laten ‘drinken’. Gewoon een terracotta schotel vullen met water laten drinken, teveel water weggooien na een uurtje ongeveer. Gaat tot nog toe erg goed, ik laat het nog weten hoe het verder gaat.

SPROEIEN! Dat vinden de meeste van deze type planten (grote bladeren) leuk; een plantenspuitje met liefst regenwater in de buurt zetten en regelmatig sproeien doet wonderen. Echt waar. Is geen moeite. Gewoon doen. Echt.

STANDPLAATS

Zet de Alocasia erg licht maar niet knal tegen een raam en zeker niet in de volle zon. Dit is heel bepalend voor zijn kans op slagen dus als je zo’n plekje niet voor ‘m hebt … 🙁 Misschien beter voor een ander kiezen.

De Alocasia groeit naar het licht en kan dus erg uit evenwicht gaan hangen. Op te lossen door de plant bij het water geven steeds een piepklein beetje te draaien. Niet teveel, dat is te heftig, gewoon een paar centimeter.

GUTTATIE

Oftewel de druppeltjes die de plant via zijn bladeren kan verliezen. Dit is niet per se een probleem, het is een natuurlijk proces van de plant waarbij de worteldruk zo hoog is en de verdamping door het blad niet genoeg is zodat er vocht via de waterporiën naar buiten wordt geperst. Niets aan de hand. Helemaal normaal maar kan vervelend zijn als je net een schone parket hebt gelegd. Mijn oplossing; gewoon meer plantjes neerzetten onder deze reus. En die vangen dan weer mooi dat vocht op. Voilà.

HELP. EEN GROOT BLAD GAAT HANGEN!

Ook weer helemaal normaal. Geen stress (niet te verwarren met dat de plant dorst heeft en dan zijn bladeren wat gaat hangen, het verschil is best duidelijk). Afsnijden die handel. Best pijnlijk maar noodzakelijk. Laat zijn kracht maar naar nieuwe groei gaan. Kill your darlings. Er zal een nieuw blad verschijnen.

POETSEN

De grote bladeren vangen veel stof. Regelmatig verwijderen is de boodschap (1x per seizoen). Dit kan je doen onder de douche (zorg dat je de plant niet verdrinkt) of met een natte zachte microvezeldoek.

 

Het is best wat werk met deze Alocasia maar dan heb je ook wat. Om schoon te zijn moet je niet altijd per se pijn leiden… maar wel wat werk verzetten.

Geniet van je Reus! (oh ja; er staan er ook een paar op de SHOP-pagina 🙂 )

De AlocasiaDe Alocasia
De AlocasiaDe Alocasia

De Alocasia kennen we ook als 'de boom die in de hemel groeit'. Symbolisch staat hij voor kansen nemen als deze zich voordoen.

De Alocasia
De Alocasia